A Vázsonyi Vilmos Idősek Otthona szervezeti felépítése

Egészségügyi csoport:

Biztosítja az ellátást igénybe vevők ellátását. Az egészségügyi ellátás keretén belül köteles gondoskodni:

  • az egészség megőrzését szolgáló felvilágosításról,
  • rendszeres orvosi felügyeletről,
  • szükség szerinti ápolásról,
  • szakorvosi ellátáshoz való hozzájutásról,
  • kórházi kezeléshez való hozzájutásról,
  • a jogszabályi előírásoknak megfelelő gyógyszerellátásról és a
  • gyógyászati segédeszközök biztosításáról,
  • a takarítók munkájának irányításáról,
  • munka- és tűzvédelmi feladatok ellátásáról.

Mentálhigiénés csoport:

Biztosítja az ellátást igénybe vevők mentálhigiénés ellátását. Ennek keretében biztosítja:

  • az egyénre szabott bánásmódot,
  • konfliktushelyzetek kialakulásának megelőzését,
  • a szabadidő kulturált eltöltésének feltételeit,
  • az ellátottak családi és társadalmi kapcsolatainak fenntartását,
  • gondozási tervek megvalósítását,
  • a hitélet gyakorlásának feltételeit,
  • segíti, támogatja az intézményen belüli kis közösségek, társas kapcsolatok kialakulását és működését,
  • a ellátást igénybe vevők korának, egészségi állapotának, képességeinek és egyéni adottságainak figyelembe vételével az aktivitást segítő fizikai, szellemi, szórakoztató és kulturális tevékenységet.

Pénzügyi- és számviteli csoport:

Feladata az intézmény pénzgazdálkodásával, vagyonváltozásával kapcsolatos események rögzítése, nyilvántartások vezetése. Ezen belül:

  • pénzforgalmi szemléletű, kettős könyvviteli nyilvántartás naprakész vezetése, számítógépes program segítségével,
  • számlaellenőrzés, érvényesítés,
  • szállítói követelések átutalása,
  • bevételek beszedése,
  • ellátottakkal kapcsolatos nyilvántartások vezetése
  • térítési díjak számfejtése, beszedése, hátralékok behajtása
  • pénzkezelés bonyolítása, pénztárellenőri feladatok ellátása
  • munkaügyi feladatok ellátása, nyilvántartások vezetése,
  • közalkalmazottak juttatásainak számfejtése a Magyar Államkincstár
  • bérszámfejtő programjának alkalmazásával,
  • TB ügyintézéssel kapcsolatos nyilvántartások, szabadságok, betegszabadságok nyilvántartása,
  • közalkalmazotti jogviszony létesítéséhez szükséges pályáztatások lebonyolítása,
  • kötelezettségvállalások analitikus nyilvántartásának vezetése,
  • előirányzat felhasználási- és likviditási tervek elkészítése,
  • telephelyenkénti és ellátás-típusonkénti könyvelés,
  • tárgyi eszközök analitikus nyilvántartása,
  • kis értékű tárgyi eszközök, készletek nyilvántartása,
  • időszaki ellenőrző egyeztetések, zárlati munkák, statisztikák,
  • költségvetés, beszámolók, jelentések elkészítése,
  • bizonylati rend, nyilvántartási- és elszámolási rend betartása,
  • idegen betétkönyvek kezelése,
  • informatikai adatvédelem biztosítása,
  • iktatás, levelezés, irattározás, (levelek, közlönyök),
  • irodaszer beszerzés, elosztás,
  • számítógépes adatszolgáltatás biztosítása
  • belső ellenőrzési tevékenység

Anyag-, eszközgazdálkodási és műszaki csoport:

Feladata az intézmény működésének biztosítása. Ezen belül:

  • karbantartási, kisjavítási feladatok elvégzése, a sürgősségi, fontossági sorrend betartása,
  • energiaellátás zavartalansága,
  • pipere mosoda működtetése,
  • gépjárművek üzemeltetése, szállítási feladatok elvégzése,
  • textíliák beszerzése, tisztítása, javítása, cseréje,
  • leltározás, selejtezés lebonyolítása,
  • raktározási feladatok ellátása,
  • felesleges készlet feltárása, hasznosítása,
  • éves karbantartási-beszerzési terv készítése,
  • hagyatékkal kapcsolatos ügyintézés,
  • idegen értéktárgyak kezelése,
  • vagyonvédelmi feladatok ellátása,
  • belső ellenőrzési tevékenység

Élelmezési csoport:

Feladata az intézmény lakóinak és közalkalmazottainak élelmezése, a konyhaüzem működtetése, a HACCP rendszer előírásai szerint. A bentlakók életkori sajátosságainak, valamint az egészséges táplálkozás követelményeinek megfelelően a közétkeztetésre vonatkozó szabályok figyelembe vételével napi háromszori főétkezést biztosít. Ezen belül:

  • élelmezési anyagok beszerzése, raktározása,
  • konyhatechnológiai feladatok, higiénés feladatok,
  • élelmezéssel kapcsolatos ügyvitel,
  • étlap tervezések, normál-diétás étrend kialakítása,
  • ételkészítés, elosztás, tárolás, mosogatás,
  • előírások betartása, a konyhaüzem általános rendjének biztosítása
  • belső ellenőrzési tevékenység

Kapcsolódó dokumentumok:

Szervezeti és Működési Szabályzat 2013, Szervezeti felépítés