-
A Vázsonyi Vilmos Idősek Otthona szervezeti felépítése
Egészségügyi csoport:
Biztosítja az ellátást igénybe vevők ellátását. Az egészségügyi ellátás keretén belül köteles gondoskodni:
- az egészség megőrzését szolgáló felvilágosításról,
- rendszeres orvosi felügyeletről,
- szükség szerinti ápolásról,
- szakorvosi ellátáshoz való hozzájutásról,
- kórházi kezeléshez való hozzájutásról,
- a jogszabályi előírásoknak megfelelő gyógyszerellátásról és a
- gyógyászati segédeszközök biztosításáról,
- a takarítók munkájának irányításáról,
- munka- és tűzvédelmi feladatok ellátásáról.
Mentálhigiénés csoport:
Biztosítja az ellátást igénybe vevők mentálhigiénés ellátását. Ennek keretében biztosítja:
- az egyénre szabott bánásmódot,
- konfliktushelyzetek kialakulásának megelőzését,
- a szabadidő kulturált eltöltésének feltételeit,
- az ellátottak családi és társadalmi kapcsolatainak fenntartását,
- gondozási tervek megvalósítását,
- a hitélet gyakorlásának feltételeit,
- segíti, támogatja az intézményen belüli kis közösségek, társas kapcsolatok kialakulását és működését,
- a ellátást igénybe vevők korának, egészségi állapotának, képességeinek és egyéni adottságainak figyelembe vételével az aktivitást segítő fizikai, szellemi, szórakoztató és kulturális tevékenységet.
Pénzügyi- és számviteli csoport:
Feladata az intézmény pénzgazdálkodásával, vagyonváltozásával kapcsolatos események rögzítése, nyilvántartások vezetése. Ezen belül:
- pénzforgalmi szemléletű, kettős könyvviteli nyilvántartás naprakész vezetése, számítógépes program segítségével,
- számlaellenőrzés, érvényesítés,
- szállítói követelések átutalása,
- bevételek beszedése,
- ellátottakkal kapcsolatos nyilvántartások vezetése
- térítési díjak számfejtése, beszedése, hátralékok behajtása
- pénzkezelés bonyolítása, pénztárellenőri feladatok ellátása
- munkaügyi feladatok ellátása, nyilvántartások vezetése,
- közalkalmazottak juttatásainak számfejtése a Magyar Államkincstár
- bérszámfejtő programjának alkalmazásával,
- TB ügyintézéssel kapcsolatos nyilvántartások, szabadságok, betegszabadságok nyilvántartása,
- közalkalmazotti jogviszony létesítéséhez szükséges pályáztatások lebonyolítása,
- kötelezettségvállalások analitikus nyilvántartásának vezetése,
- előirányzat felhasználási- és likviditási tervek elkészítése,
- telephelyenkénti és ellátás-típusonkénti könyvelés,
- tárgyi eszközök analitikus nyilvántartása,
- kis értékű tárgyi eszközök, készletek nyilvántartása,
- időszaki ellenőrző egyeztetések, zárlati munkák, statisztikák,
- költségvetés, beszámolók, jelentések elkészítése,
- bizonylati rend, nyilvántartási- és elszámolási rend betartása,
- idegen betétkönyvek kezelése,
- informatikai adatvédelem biztosítása,
- iktatás, levelezés, irattározás, (levelek, közlönyök),
- irodaszer beszerzés, elosztás,
- számítógépes adatszolgáltatás biztosítása
- belső ellenőrzési tevékenység
Anyag-, eszközgazdálkodási és műszaki csoport:
Feladata az intézmény működésének biztosítása. Ezen belül:
- karbantartási, kisjavítási feladatok elvégzése, a sürgősségi, fontossági sorrend betartása,
- energiaellátás zavartalansága,
- pipere mosoda működtetése,
- gépjárművek üzemeltetése, szállítási feladatok elvégzése,
- textíliák beszerzése, tisztítása, javítása, cseréje,
- leltározás, selejtezés lebonyolítása,
- raktározási feladatok ellátása,
- felesleges készlet feltárása, hasznosítása,
- éves karbantartási-beszerzési terv készítése,
- hagyatékkal kapcsolatos ügyintézés,
- idegen értéktárgyak kezelése,
- vagyonvédelmi feladatok ellátása,
- belső ellenőrzési tevékenység
Élelmezési csoport:
Feladata az intézmény lakóinak és közalkalmazottainak élelmezése, a konyhaüzem működtetése, a HACCP rendszer előírásai szerint. A bentlakók életkori sajátosságainak, valamint az egészséges táplálkozás követelményeinek megfelelően a közétkeztetésre vonatkozó szabályok figyelembe vételével napi háromszori főétkezést biztosít. Ezen belül:
- élelmezési anyagok beszerzése, raktározása,
- konyhatechnológiai feladatok, higiénés feladatok,
- élelmezéssel kapcsolatos ügyvitel,
- étlap tervezések, normál-diétás étrend kialakítása,
- ételkészítés, elosztás, tárolás, mosogatás,
- előírások betartása, a konyhaüzem általános rendjének biztosítása
- belső ellenőrzési tevékenység
Kapcsolódó dokumentumok: